maandag 16 april 2018

Wat jij niet weet van Cecile Korevaar

Afbeeldingsresultaat voor wat jij niet weetCecile Korevaar (1976) groeit samen met haar oudere broer op in een ondernemersgezin in het Brabantse Oisterwijk. Ze heeft een fijne, onbezorgde jeugd. Als kind droomt ze ervan kinderarts te worden voor Artsen zonder Grenzen. Ook koestert ze twee stille passies: lezen over verre landen, andere culturen en avontuurlijke reizen en schrijven in haar dagboek. Dan wordt haar moeder ernstig ziek. Ze overlijdt uiteindelijk op jonge leeftijd. In de jaren die volgen probeert Cecile het geslagen gat te vullen en haar leven opnieuw vorm te geven. Dit verloopt niet zonder slag of stoot. Ze maakt haar studie niet af, zoekt voor even haar heil in het buitenland en vervult bij terugkeer uiteenlopende functies in het bedrijfsleven. Een bezoek aan haar oom in Kenia blijkt een keerpunt. Ze raakt bevangen door die andere wereld en het ontwikkelingswerk van haar oom. Terug in Nederland richt ze, in samenwerking met anderen, Samburu Child Support op. Een stichting die zich bezig houdt met educatieve projecten gericht op jongeren in het Samburu-district van Kenia. Ze doet eindelijk dat waar haar hart ligt. Als ze in aanraking komt met de schrijfopleiding van ScriptPlus, komt ook haar passie voor schrijven weer tot leven. Ze twijfelt geen moment en meldt zich aan. De cirkel is rond.
Met haar debuutroman ‘Wat jij niet weet’ raakt Cecile twee werelden. Die van persoonlijke groei richting volwassenheid en het opnieuw wortelen in een volstrekt vreemd land. ‘Wat jij niet weet’ speelt zich af in Kenia en gedeeltelijk Amsterdam. Het gaat over integreren, cultuurverschillen en tradities, over kansen pakken en kansen geven, maar ook over vriendschap en dat omarmen wat je lief is. (website Cecile Korevaar)

Boek dat een  mooi beeld geeft van Kenia en de tradities die daar heersen wat betreft uithuwelijken  en welke gruwelijke gevolgen dat voor meisjes heeft.
In dit boek verhuist de 14 jarige Tess vanuit Amsterdam naar Kenia. Ze krijgt  een cultuurshock als ze merkt hoe daar met meisjes wordt omgegaan en ze wil daar verandering in brengen. Twee werelden komen bij elkaar. Uiteindelijk ondanks alle ellende voelt zij zich thuis in Kenia
Aan de hand van Het verhaal van Tess leren we de gebruiken van de Sambura stam  in Kenia kennen.
Boek leest makkelijk en is aangrijpend. Jammer dat dit boek in de bibliotheken ingedeeld is bij de C boeken.  Het thema is ook geschikt voor volwassenen vind ik.

Geen opmerkingen: