dinsdag 17 april 2018

E du perronprijs voor Mazzeltov van Margot Vanderstraeten

Boek is op dit blog besproken op 22 januari 2018

De Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten is de winnaar van de E. de Perronprijs 2017 met haar boek Mazzel tov (Atlas Contact).

De prijs - die bedoeld is voor schrijvers en andere kunstenaars die bijdragen aan 'de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen' bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro en een textielobject. Naast Vanderstraeten waren ook Alex Boogers met Onder een hemel van sproeten en Tommy Wieringa met De heilige Rita genomineerd. De uitreiking van de E. du Perronprijs is volgende week woensdag.

Empathisch en informatief
"Dit boek biedt een fascinerend persoonlijk verslag van het leven als huiswerkbegeleider bij een orthodox-joodse familie in Antwerpen en geeft een unieke longitudinale blik op een besloten gemeenschap. Verschillen worden intelligent en integer besproken, en de lezer is getuige van de wederzijdse verwondering over anders-zijn. De respectvolle subjectieve toon wordt nooit onderbroken. Een empathisch maar ook informatief boek dat toont hoe je van elkaar kunt leren, zonder de scherpe randjes van intermenselijke relaties af te schaven." aldus het juryrapport.

Vorig jaar kreeg schrijver Stefan Hertmans de prijs voor zijn roman De bekeerlinge. Eerdere winnaars zijn oa. Marion Bloem, Ilja Leonard Pfeijffer, Mohammed Benzakour, Ramsey Nasr, Adriaan van Dis, Guus Kuijer en Hafid Bouazza.

Geen opmerkingen: