dinsdag 3 februari 2015

Mijn vader de soldaat van Bozena van Mierlo-Dulinska

De schrijfster komt uit Krakau, Polen en woont sinds 1977 in Nederland. Ze werkte als Engelse docente. Dit debuut is een eerbetoon aan de Poolse oorlogsveteranen uit Wereloorlog II


De Poolse Anna woont samen met haar zoon David en dochter Emma in Den Haag. Zij is docente Engels en leest vijftig jaar na dato het   oorlogsdagboek van haar vader. Ze heeft het psychisch zwaar. De vraag waarom haar vader haar als kind geen liefde kon geven houdt haar nog altijd bezig. Kan ze hem ooit vergeven? Anna beseft eens te meer dat zij een tweede generatie oorlogsslachtoffer is. Door een telefoontje uit Schotland komt een groot geheim aan het licht.In het dagboek leest Anna dat haar vader Siberie heeft overleefd en dat hij soldaat geworden is in het leger van generaal Mazcek, dat als onderdeel van de geallieerde strijdkrachten in 1944 Vlaanderen en het zuiden van Nederland bevrijdt.

 Na de oorlog besluit hij terug te keren naar het inmiddels communistische Polen. Zijn leven is voor altijd getekend door de verschrikkingen van de oorlog.
Beklemmend verhaal over een jonge Pool in Wereldoorlog II, zijn familie  en de gevolgen door de kinderen, twee generaties later.

Auteur: Bozena van Mierlo-Dulinska
Titel: Mijn vader de soldaat
Uitgeverij: House of Books
Jaar van uitgave:
Blz: 320
Isbn: 9789044343526 (ms)

Geen opmerkingen: