dinsdag 3 februari 2015

Achterland van Anne van den Dool

Achterland (2)Afbeeldingsresultaat voor anne van dool foto

Anne van den Dool (1993). Ze schreef eerder columns voor het Leidsch Dagblad en won in 2013 de Volkskrant schrijfwedstrijd.  luister naar een interview

Op een dag ontmoet de twintigjarige Emma haar moeder in de supermarkt. Zij hebben ruim 9 maande geen contact meer gehad met elkaar. De moeder van Anna is een perfectionist en heeft last van dwangstoornissen. Alles moet volgens bepaalde regels en gebruiken. Als je het leest zou je er gek van worden.  Het bestek moet recht liggen,. Als de afwas gedaan is doet ze het nog een keer over. het inpakken van cadeautjes moet perfect gebeuren.  De juiste taal gebruiken, kleding  en haar moeten er perfect uitzien. Op een dag is Emma het spuugzat en heeft ze haar boeltje gepakt en is bij haar vriend Frank op de boerderij gaan wonen. Hier is alles juist het tegenovergestelde maar daar merkt Emma dat ze toch meer op haar moeder lijkt en haar manier van doen heeft overgenomen.

Ik vond het boek beklemmend. De invloed van een moeder op haar dochter kan heel groot zijn en kom je daar ooit van los? Veel beeldspraak  en ik vond het  en bijzonder boek.
Titel                 Achterland
Auteur          Anne van den Dool
ISBN             9789021454979 (ms)
Uitgeverij  Quirido 
Blz; 270
Jaar van uitgave: 2014

Geen opmerkingen: