woensdag 22 april 2015

Weerwater van Renate Dorrestein

Weerwater
Werkplek Renate DorresteinRenate Dorrestein werd op 25 januari 1954 in Amsterdam geboren. Ze groeide op in een rooms-katholiek gezin. Haar vader was advocaat, haar moeder voor haar huwelijk onderwijzeres. Al op de lagere school begon ze met schrijven.
In 1972 behaalde Renate haar gymnasiumdiploma aan het Keizer Karel College in Amstelveen, waarna ze besloot niet te gaan studeren, maar te gaan werken. Ze werd verslaggeefster bij het weekblad Panorama en reisde daarvoor de hele wereld af. In 1977 verliet ze dit tijdschrift en werkte in de daaropvolgende jaren voor verschillende andere bladen, waaronder Opzij, Viva en De Tijd. In deze periode was de Tweede Feministische Golf in Nederland op z’n hoogtepunt. Met haar columns en artikelen beoogde Dorrestein de wereld wakker te schudden en te provoceren. Ook hielp zij in 1986 de Anna Bijns Stichting op te richten, die elke twee jaar een speciale prijs uitlooft voor ‘de vrouwelijke stem in de letteren’.
De zelfmoord van haar zusje in 1979 heeft op haar persoonlijkheid en haar schrijverschap een enorme invloed gehad, net als later de ziekte ME, die haar ruim tien jaar lang het leven moeilijk maakte.

Of ik was niet in de stemming of dit verhaal wat niet echt kan spreekt mij niet aan. Ik ben tot halverwege gekomen. In Almere is een natuurramp gebeurd. En de enkele mensen die overblijven moeten proberen met zo weinig mogelijkheden te overleven. Er zijn  bijna alleen maar vrouwen over, een enkele baby waar iedereen om vecht. Er ontstaan stammen.. Zijn er  lezers die hierop willen reageren?

Auteur: Renate Dorrestein
Titel: Weerwater
Uitgeverij: Podium
Jaar van uitgave: 2015

Isbn: 9789057597121 (ms)

Geen opmerkingen: