maandag 6 april 2015

Stadium IV van Sander Kollaard


Sander Kollaard (Amstelveen, 1961) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit. Sinds 2006 woont en werkt hij in Zweden.

Hij publiceerde verhalen in De Gids, Tirade, Passionate Magazine, DW B en Droezjba Narodov ('Vriendschap der Volkeren'). In 2012 debuteerde hij met de verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, die bekroond werd met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2014. In 2015 volgde zijn romandebuut, Stadium IV.Dit boek werd bij DWDD als boek van de maand  februari 2015 gepromoot. En daarom ben ik het gaan lezen.
 Dun prachtig boekje mooi taalgebruik over de liefde in de periode dat een van de partners te horen krijgt dat ze terminaal is en hoe ga je daar beiden mee om. Aanvankelijk begint Sarie aan chemotherapie om haar ziekte te verlengen maar dan besluit ze om met alle behandelingen te stoppen en de reis met de camper te gaan maken naar Zweden.
In het idyllische zomerlandschap waar ze indertijd verliefd werden, moeten ze nu afscheid nemen. Herinneringen, de schoonheid van het Zweedse Öland en hun gedeelde verleden vormen de grondtoon van deze roman, waarin twee mensen hun liefde in onmogelijke omstandigheden staande proberen te houden.
Door de herinneringen die daar worden opgehaald leren we de beide levens van Sara en Barend kennen en de liefde die ze al die 40 jaar met elkaar gedeeld hebben.Auteur: Sander Kollaard
Titel: Stadium IV
Uitgeverij: Van Oorschot
Jaar van uitgave: 2015
Blz: 157
Isbn: 9789028261013 (ms)
Geen opmerkingen: