dinsdag 7 april 2015

Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt van Fredrik Backman

Elsa is zeven jaar als haar oma overlijdt. De enige vriendin van de erg slimme Elsa, die niet populair is op school, maar wel erg bijdehand.
Oma vertelt haar sprookjes waarin verschillende werelden voorkomen.
Als oma overlijdt, blijken die sprookjes meer te zijn dan zomaar verhalen. De figuren in de verhalen zijn echte mensen uit haar directe omgeving. Elsa ontdekt dit als ze voor oma na haar dood brieven moet rondbrengen. Oma schrijft daarin dat ze spijt heeft van een aantal dingen.
Zoals het feit dat ze er niet was voor de moeder van Elsa, omdat ze als arts in ontwikkelingsgebieden mensen hielp. Of het monster uit de flat die een jongen blijkt te zijn die ze mee terug bracht uit oorlogsgebied.Ze probeerde hem een echt leven te geven. De alcoholiste uit de flat is een psychologe die er ook een rol in had. Het verdriet dat haar kwelt, komt voort uit het feit dat haar gezin bij een tsunami om kwam, maar zij zelf overleefde.


Het is niet direct een makkelijk boek door de omstandig uitgeschreven sprookjeswerelden. Tot je ontdekt dat deze een functie heeft, en alle lijnen en personen bijeen gebracht worden. Je krijgt bewondering voor de oma die alles doet om haar kleindochter gelukkig te maken, maar haar ook een zelfstandig mens laat worden dat haar eigen verantwoordelijkheid leert nemen. Elsa is erg wijs voor haar leeftijd, een kind dat je leert begrijpen en waarderen.
Mooi, komisch en ontroerend.
Fredrik Backman

Titel: Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt
Auteur: Fredrik Backman
Uitgeverij: Q
Jaar van uitgave: 2014
Blz: 420
ISBN: 9789021155792 (rv)

Geen opmerkingen: