woensdag 18 augustus 2010

De vrouw in de kooi van Jussi Adler-Olsen.


In één week tijd werd ik 3 keer gewezen op het boek De vrouw in de kooi van Adler-Olsen. Alle drie deze mensen hadden het boek gelezen en prezen het aan. Terecht.
Jussi Adler-Olsens Serie q-boeken worden stuk voor stuk internationaal enthousiast ontvangen. Deel 1, 2 en 3 verdreven zelfs de delen van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson van de topdrieposities in Denemarken.
De vrouw in de kooi is het eerste deel in de Serie q.

Q staat voor de afdeling onopgeloste zaken die gerund wordt door brigadier Carl Mørck en zijn Arabische assistent Assad. Carl is niet echt geliefd bij zijn collega's. Zijn chef plaatst hem ergens in de kelder met een stapel 'oude zaken'.
Hij is niet echt gemotiveerd, toch pakt hij het dossier van de politica Merete Lynggaard die vijf jaar geleden spoorloos is verdwenen, zonder een bericht achter te laten. De media suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de verdwijning grootscheeps te onderzoeken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen.
Ondertussen lezen we wat er met de politica is gebeurd.

Kortom: een spannende thriller van de Deen Jussi Adler-Olsen.
Ik heb ervan genoten, de 382 pagina's vlogen om. Een echte aanrader voor de liefhebber van de Scandinavische thriller.

Jussi Alder-Olsen heeft voor De Noodkreet in de fles, het derde boek in de Serie Q, de belangrijkste thrillerprijs in Scandinavië gekregen: Glasnøglen (De Glazen Sleutel). Deze onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt door het Scandinavische Thrillergenootschap, een zelfstandige organisatie die bestaat uit Scandinavische schrijvers, recensenten, uitgevers en anderen die banden hebben met het thrillergenre. De genomineerde schrijvers worden uitgekozen door een jury in verschillende Scandinavische landen, waarna de juryleden een winnaar kiezen. In 2006 en 2008 won de inmiddels overleden bestsellerauteur Stieg Larsson deze felbegeerde prijs.

‘Deel één smaakt naar meer.’
VRIJ NEDERLAND, DETECTIVE & THRILLERGIDS

De vrouw in de kooi van Jussi Adler-Olsen
Uitgever: Prometheus b.v., mei 2010
382 pagina's.
ISBN 13: 9789044615975(yg)

2 opmerkingen:

boekenproeven zei

Yvonne,

Ik heb het boek gisteren ook geleend. Toevallig he?

Mieke

mediathecaris zei

Inderdaad spannend. Ik ben benieuwd naar de andere delen.
Schrijver kan zeker met Larsson concurreren

Mieke