vrijdag 13 augustus 2010

Wees niet bang van Anne HoltAnna Holt ging na haar rechtenstudie werken als televisiejournaliste en nieuwslezeres.
Ze werkte als juriste bij de politie in Oslo en opende vervolgens met succes haar eigen advocatenkantoor. Van 1996 tot 1997 was ze minister van Justitie van Noorwegen.
Ze ontving vele prijzen voor haar boeken die in meer dan vijftien landen worden vertaald.
Ze is getrouwd met een vrouw, wat een verklaring zou kunnen zijn voor de keuze van het thema van dit boek en de bevlogenheid die eruit spreekt.

Anne Holt
(Recensie van Ragnar Stromberg in Göteborgs Posten 3 april 2009)
Karakterisering is Anne Holt’s sterkste kant. De meest vreemde personen worden nooit karikaturen.
“Wees niet bang” is Anne Holt’s vierde roman met criminologe Inger Johanne Vik en haar man, hoofdinspecteur Yngvar Stubø, in de hoofdrollen. Het is haar beste boek sinds “Wat nooit gebeurt”. De spanning is weer hoog, de intriges geraffineerd en ingewikkeld maar niet vergezocht en het prachtige proza vanaf de eerste pagina bekwaam neergeschreven.

En dat is zeker een vereiste want Holt begint haar verhaal over haat en fanatisme, duistere geheimen en sociale desintegratie in een hoog tempo met de beschrijving van Oslo dat zich begint te herstellen van de eerste naschokken van de financiële crisis. Tegen deze achtergrond toont Holt een panorama van de stad in de periode vlak voor kerstmis 2008 en zoomt daarna in op Akers Brygge waar op de laatste zondag van de Advent het lijk van een jonge Koerdische asielzoeker wordt opgevist. Het tempo wordt verder opgevoerd wanneer de populaire, maar op grond van haar keiharde oppositie tegen abortus, controversiële vrouwelijke bisschop van Bergen op kerstochtend wordt vermoord. Stubø neemt het onderzoek ter hand, maar Inger Johanne Vik is de eerste die een samenhang vermoedt tussen de twee schijnbaar niet gelieerde gevallen.

Zeer spannende scandinavische thriller!
Een aanrader voor de liefhebber.

Wees niet bang, Anne Holt. Vertaald uit het Noors.
Uitgever: Cargo : Amsterdam, 2010
432 pagina's
ISBN: 978-90-234-5625-4 (yg)

Geen opmerkingen: