dinsdag 3 augustus 2010

Achttien van Graa Boomsma


Ontroerend verhaal over een (bijna) 18 jarige scholiere en een docent Engels aan het Amsterdams Vondel Lyceum.
Er onstaat een relatie tussen beiden wat voor beiden pesterijen en moeilijkheden oplevert.
Onderwijsveranderingen en hoe ervaren docenten daarmee omgaan. Kritiek en cynisme op de Tweede Fase komen naar voren.
En een 18 jarig meisje dat op materieel gebied alles heeft maar aandacht vraagt in haar puberteit.Het gepest van andere leerlingen en tussendoor de aandacht en inhoud van en voor Engelse literatuur. Ik vind dit boek ook zeer geschikt voor middelbare scholieren om voor hun lijst te lezen.
CJP recensie: Anti-Tweede Fase
Boomsma is, behalve schrijver, docent in het voortgezet onderwijs en dat is te merken: zijn mening daarover en ervaringen komen duidelijk terug in het boek. Het gaat volgens de auteur dan ook niet alleen om een spannend fictieverhaal. Op zijn weblog schrijft Boomsma: ‘Achttien gaat onder meer over geweld op school, geestelijk en lichamelijk. Bovendien wil het boek een paar kritische noten kraken over de kwaliteit van het onderwijs op havo en vwo’. Dat geweld speelt inderdaad een belangrijke rol en de genoemde noten worden zeker gekraakt: hoofdpersoon Paul Steen heeft een openlijke hekel aan de Tweede Fase.

Actueel en pakkend
Achttien is een prettig leesbaar, vlot geschreven boek, met actuele en realistische onderwerpen. Hoewel de hoofdpersoon veel ouder is dan de gemiddelde lezer, kun je je toch gemakkelijk inleven in zijn situatie. De verschillende verhaallijnen – over Paul Steen zelf, over zijn moeder, zijn tante, zijn oom en over zijn mentorleerling Hanna – zijn duidelijk met elkaar verbonden, maar toch goed uit elkaar te houden. Boomsma’s Achttien is daarmee een kritisch, pakkend boek over het leven op de middelbare school. Daardoor is het uitermate geschikt voor iedereen die zelf naar school gaat (of is geweest). Voor iedereen dus. eerder schreef Boomsma Dubbelspoor (Tweelingverhalen uit de twintigste eeuw)


Auteur: Graa Boomsma
Titel: Achttien
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar van uitgave: 2010
Blz: 156
isbn: 9789046806791 (ms)

Geen opmerkingen: