vrijdag 13 augustus 2010

Asta's ogen van Eveline Stoel


Van exotisch Surabaya naar regenachtig Oss. Van een villa op een suikerrietplantage met bediendes in huis, naar ieder dubbeltje omdraaien in een arbeiderswoning in Brabant. De familiegeschiedenis ‘Asta’s ogen’ van Eveline Stoel verhaalt over de levenskracht van een Indische familie.

Journaliste Eveline Stoel vertelt het levensverhaal van Asta Hoyer die in haar eentje acht kinderen opvoedde.
Als weduwe met 7 kinderen kwam zij in de jaren vijftig vanuit Nederlands-Indie naar Oss.

De schrijfster raakt gefascineerd door het levensverhaal van Asta Hoyer als ze zwanger is van een kleinzoon van deze Indische vrouw. Haar vriend draagt zijn Indische identiteit niet echt uit, maar als de hele familie bij elkaar is voert het Indische de boventoon. Wat kon ze haar kind straks vertellen over zijn Indische roots?

Het kost de schrijfster drie jaar om alle familieleden aan het praten te krijgen, maar in de loop van de tijd raken ze allemaal enthousiast en betrokken bij het project. Het resultaat is een familiegeschiedenis van een gewone Indische familie over levenskracht en doorzettingsvermogen, en over de gave van familiehoofd Asta Hoyer om altijd, in wat voor omstandigheden dan ook, wat van het leven te maken.

Prachtig beschreven, waargebeurde familiegeschiedenis! Een echte aanrader, die ook een mooi tijdsbeeld geeft van Oss en omgeving.

‘Asta’s ogen, De levenskracht van een Indische familie’ – Eveline Stoel – Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 350 pagina’s (yg)

1 opmerking:

mediathecaris zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.