dinsdag 7 april 2015

Slaap zacht, Johnny Idaho van Auke Hulst

Drie hoofdpersonages:

Johnny Idaho, de tiener uit Denver, die uit is op gerechtigheid. Hij komt via allerlei illegale wegen op de Archipel terecht. Ruwe bolster, blanke pit. In officiële databases is hij niet bekend. Zijn missie: Gerson ter verantwoording roepen ten aanzien van hetgeen in Denver is gebeurd met een aantal jongeren.
Gerson, de Nederlandse bankier, is zijn hele leven alleen maar uit is geweest op meer geld, meer status. Tot een terminale ziekte hem inhaalt. Hij wil met geld de sleutel tot het eeuwige leven verkrijgen.
Hatsu, de klinische Japanse wetenschapster van de feiten  - hoewel ze 's avonds ontsnapt aan de lenzen op haar oog, die haar in de gaten houden, en dan een heel ander leven leidt. Gerson benadert haar omdat hij terminaal ziek is.
Zij komen allen samen op de Archipel, en dompelen zich onder in deze nieuwe wereld. Ze zijn onherroepelijk met elkaar verbonden. Een wereld die alle extreem rijken van dienst is, en alle voorgeschreven grootheden in de gaten houdt, alle mogelijkheden die voor geld te koop zijn -behalve het eeuwige leven.Elk personage heeft zijn eigen karakter, je weet precies wanneer je met wie te doen hebt in het boek. Steeds rol je van kilheid en feitelijkheid, naar ruigheid, naar bijna glibberigheid/ het vanzelfsprekend vinden dat alles je in de schoot wordt geworpen - op welke manier dan ook. En dat alles in acht dagen.

Een boek dat je raakt.                                      

Titel: Slaap zacht, Johnny Idaho
Auteur: Auke Hulst
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Jaar van uitgave: 2015
Blz: 382
ISBN: 9789041424839 (rv)
Geen opmerkingen: