maandag 6 april 2015

De man die haast had van Jan van Toortelboom

In 2011 debuteerde Jan van Toortelboom met de bekroonde roman De verzonken jongen. Het boek won De Bronzen Uil 2011, de Prijs Letterkunde West-Vlaanderen 2012, en stond op de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2011.
Zijn tweede roman, Meester Mitraillette, verscheen in februari 2014 bij uitgeverij Atlas Contact. Het boek werd door het DWDD-boekverkoperspanel verkozen tot Boek van de Maand en geshortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2014.
De man die haast had verscheen op 26 februari 2015, ook als luisterboek door Jan zelf ingelezen.

Leon heeft  als kleine jongen de oppas zien vallen vanaf het vlieringgat. Hij heeft bij haar gezeten totdat zijn ouders terugkwamen maar toen was zij al zover beschadigd dat zij de rest van haar leven in een verzorgingstehuis moest doorbrengen. Hij blijft zijn hele leven zich daarover schuldig voelen en een keer per week brengt hij haar een bezoek en vertelt haar alles. Hij kan ook moeilijk een eigen bestaan opbouwen en uiteindelijk  gaat hij tijdens een bezoek aan haar tot het uiterste. Drei vrouwen spelen een balngrijke rol in zijn leven, Zijn moeder die zelfmoord pleegt, Elsie de oppas die tot een vegatief bestaan is veroordeeld en Lillian op wie hij verliefd is maar door zijn verleden geen echte relatie met haar kan opbouwen.
Schuldgevoel, eenzaamheid, melancholie zijn aanwezig in deze roman.
Beklemmend geschreven, via flashbacks komen we de gezinssituatie van Leon te weten. Uitgebreide recensie.

Auteur: Jan van Toortelboom
Titel: De man die haast had
Jaar van uitgave: 2015
Uitgeverij: Atlas
Blz: 144
Isbn:  9789025444075(ms)

Geen opmerkingen: