dinsdag 7 april 2015

De kokkin van Himmler door Franz-Olivier Giesbert
De 105-jarige Rose ontvangt in 2012 een brief uit Duitsland. Deze doet haar besluiten haar memoires op papier te zetten. Voor de strijdlustige Rose gaan liefde en haat hand in hand. Ze overleeft een hele eeuw van oorlogen, genocides en haat. Steeds als het leven haar een geliefde ontneemt, zweert en neemt ze wraak. Niet meteen, maar ze doet het wel.

Rose, zelf van Armeense afkomst, wordt in Turkije opgenomen in de kleine harem van Salim nadat haar beide ouders zijn vermoord. Ze leert hem van dienst zijn. Ze ziet na verloop van tijd kans te ontsnappen naar Marseille. Daar maakt ze deel uit van een voddenrapersbende, tot ze wordt ingelijfd in de afwaskeuken van een restaurant. Het zal het begin van haar kookcarrière worden.
Als de bende haar vindt en ze  Marseille ontvlucht, ontmoet Rose de boer Simon Lempereur, waar ze voor het eerst weer een  normaal leven zal leiden. Zijn vrouw Emma leert haar levenswijsheid.
Rose wordt verliefd op Gabriel, krijgt twee kinderen met hem, en als deze worden opgepakt omdat ze Joods zouden zijn, gaat ze werken als kokkin bij Himmler. Haar kruidenkennis stelt haar in staat zijn maagkrampen te verlichten In ruil zal hij naspeuringen doen naar haar man en kinderen.
Intussen blijft Rose haar restaurant 'La Petite Provence' leiden.
In de oorlog ontmoet ze Sartre en Simone de Beauvoir. Samen met hen gaat ze in 1955 naar China en krijgt daar een geliefde.Liu is echter tegen Mao en wordt vermoord. Rose stapt weer op het vliegtuig naar Marseille en ontmoet haar laatste geliefde Kady, die aan kanker sterft.

Achterin staan een aantal recepten uit het verhaal op genomen.

Een boek waarin je bijna spelenderwijs de geschiedenis volgt van de vorige eeuw.
Geschreven in een hoog tempo, droge humor, waardering voor het leven en zoete wraak.

In mijn ogen een echte aanrader!                        

Franz-Olivier Giesbert

Titel: De kokkin van Himmler
Auteur: Franz-Olivier Giesbert
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2014
Blz: 334
ISBN: 9789023486992 (rv)

Geen opmerkingen: