donderdag 5 februari 2015

De geur van vrijheid van Giuseppe Catozzella

De Italiaanse auteur is dichter, romanschrijver en journalist voor verschillende media.
Zijn boek De geur van vrijheid is zijn eerste boek dat in het Nederlands vertaald is.

Dit waargebeurde verhaal gaat over de Somalische Samia. Ze woont met haar zes broers en zussen en haar ouders in Mogadishu , een door oorlog geteisterde stad.
Naast het gezin woont een bevriend gezin: een vader met zijn vier zonen.
Samia en buurjongen Ali groeien op als broer en zus, ondanks het feit dat hij een Darod is en zij een Abgal, twee clans die met elkaar in oorlog zijn vanaf acht weken voor hun geboorte in maart 1991.

Samia zit hardlopen in haar bloed. Door de stoffige en gevaarlijke straten van Mogadishu rent ze haar rondjes. Op tienjarige leeftijd wint ze voor het eerst de jaarlijkse hardloopwedstrijd door de straten van de stad en spreekt ze voor het eerst naar haar vader uit: "Aabe (vader), ik doe mee aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

En dat gebeurt, ze wordt laatste. Maar de Spelen van 2008 smaken naar meer en Samia wil alles doen om zich te verbeteren en opnieuw mee te doen met de Spelen in Londen in 2012.
Maar dan wordt alles moeilijk thuis, in Somalië, waar Samia voortaan in een boerka moet rennen.
Haar vader wordt vermoord, haar zus vlucht en haar grote liefde sluit zich aan bij een terroristische organisatie.

Ook Samia vertrekt uit Somalië, ze begint aan haar grote Tocht naar het Westen, gefocust op haar doel: een olympische overwinning in Londen.

Ontzettend aangrijpend waargebeurd verhaal van een gedreven jonge vrouw.
Het boek stemt tot nadenken en reflectie over hetgeen de stroom vluchtelingen die zich met gevaar voor eigen leven en uitgebuit door mensensmokkelaars wagen aan de Tocht naar het Westen moeten trotseren.

Geen opmerkingen: