donderdag 29 januari 2015

Juffrouw Holle van Fleur Brockhus en Karima O'Flynn

De schrijfsters van Juffrouw Holle zijn Fleur Brockhus (1980) en Karima O’Flynn (1981). Zij leerden elkaar tijdens hun rechtenstudie kennen en er ontstond een hechte vriendschap. Fleur is schrijver en journalist. Zij schreef de roman De urenfabriek, over de wereld van de Grote Advocatuur.  Karima is journalist en schrijver. Ze is een van de schrijvers achter Zo Zuidas, een insidersblog over het leven op de Zuidas. Ze schreef met Zo Zuidas twee boeken, Overwerk en Achterklap op de Amsterdamse Zuidas en de roman Project Dromenland.

Olivia, kortweg Liv, is partyprinses en journaliste, wil overal bij zijn, het "echte" leven volop meemaken, en vooral niets missen. Zou dolgraag werken bij een gerenommeerde krant, maar werkt in werkelijkheid bij de Borduurbode waar ze patronen redigeert.
Rikka  is een no-nonsense jonge vrouw, die alle taken die ze van zichzelf moet doen, afvinkt. Zeer plichtsgetrouw, met steeds de belerende stem van haar moeder in het hoofd die haar bekritiseert. Ze heeft geen vriendje, ze vindt de meeste mannen maar onvolwassen.
Beiden lezen de advertentie van Juffrouw Holle, waarin een uitdaging wordt aangeboden op een bioboerderij in Alpania.
Zij is, samen met Montycoat, haar magische kat, degene die deze jonge vrouwen de stage aanbiedt.Ze houdt, net als Vrouw Holle, wel van de boel een beetje "opschudden".
Beide jonge vrouwen  hebben aan het einde van hun stage wijze levenslessen geleerd:
van juffrouw Holle, maar zeker ook van elkaar.

Een boek om heerlijk van te genieten. Wat mij persoonlijk aansprak, was de mix van bewerkt sprookje, moderne roman, en het op een subtiele manier verwerken van wijze levenslessen. Niet vervallen in het vingerwijzen, maar juist zelf leren ontdekken van de echte waarden van het leven zijn . Een beetje magie, een beetje duurzaamheid en  stilstaan bij wat belangrijk is voor jou in je leven om jezelf te kunnen zijn.
En wat voor mij een bonus is: de lekkere recepten die Juffrouw Holle kookte, staan achterin het boek.

Auteur: Fleur Brockhus en Karima O'Flynn
Titel: Juffrouw Holle
Uitgeverij: The House of Books
Jaar van uitgave: 2014
Blz: 288
Isbn: 9789044343472 (rv)

Geen opmerkingen: