maandag 26 januari 2015

De Stamhouder : een familiekroniek van Alexander Münninghoff

Journalist en Ruslandkenner Alexander Münninghof werd geboren op 13 april 1944,  te midden van heftige bombardementen,  in de Poolse stad Posen,


Deze familiekroniek gaat over zijn sluwe grootvader die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voor de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen en met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland.
Het boek gaat ook over zijn vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen SS, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging.

En wat te denken van zijn moeder, die na de scheiding van zijn vader naar Duitsland vluchtte met medeneming van de Stamhouder:  Alexander Münninghof.

Een waanzinnig familieverhaal dat je meeneemt in de geschiedenis van voor, tijdens en na de 2e Wereldoorlog en je door heel Europa voert én,  onder meer naar Oss!

"mijn vader kwam in de vroege zomer van 1932 - hij was toen 11- terecht bij de Fraters van Tilburg, die zich hadden gevestigd in het Instituut Sint-Nicolaas te Oss. Dat was eigenlijk een klooster".
(blz 24)

Voor de liefhebbers van waargebeurde verhalen en geschiedenis (YG) een absolute aanrader!

In onderstaand filmpje vertelt Maarten 't Hart over De Stamhouder :
Geen opmerkingen: