dinsdag 24 mei 2011

Norwegian Wood van Haruki Murakami


De roman Norwegian Wood, vernoemd naar een relatief ‘onbekend’ nummer van The Beatles, geeft op een tijdloze manier het begin van de ontwikkeling van twee adolescenten tot volwassenen weer. De eerstejaarsstudenten Watanabe en Naoko proberen beiden een nieuw leven te beginnen, maar al snel blijkt dat de één er meer moeite mee heeft om zich over hun ongemakkelijke, gedeelde verleden heen te zetten dan de ander.
Al in het eerste hoofdstuk wordt er een prachtige sfeer gecreëerd met een surrealistisch fragment over een verborgen put waar mensen soms in vallen en nooit meer uitkomen. Zo’n typisch Murakamiaans verschijnsel prikkelt de nieuwsgierigheid direct. Hier borduurt de Japanse schrijver enigszins op voort door te suggereren dat er andere geheime en vreemde dingen spelen, zoals de studentencampus waar ‘fundamenteel een luchtje aan zat’. Daarnaast komen er een aantal opmerkelijke personages langs, vaak vlak voordat de aandacht van de lezer zou verslappen. De Marinier is bijvoorbeeld de kamergenoot van Watanabe: hij studeert geografie (‘ka-ka-kaarten’ in zijn eigen bewoording) en begint uit enthousiasme iedere keer te stotteren wanneer hij het woord ‘kaart’ wil zeggen.
Norwegian Wood is niet alleen zo bijzonder vanwege de dynamische omgeving waarin je als lezer ook daadwerkelijk het gevoel hebt dat er van alles kan gebeuren, hoewel het verder wel binnen de grenzen van het realistische blijft. Murakami weet in dit boek ook boeiende verhaalelementen te stoppen die op een hoog tempo in de eerste honderd bladzijden voorbijkomen. Naoko’s vriendje Kizuki, die ook zeer goed bevriend is met de ik-persoon Watanabe, pleegt op de middelbare school onverwachts zelfmoord. Wanneer de twee overgebleven vrienden verliefd op elkaar worden, ontstaat een moeilijke situatie waarbij ieder zijn eigen weg probeert te gaan.
Terwijl Watanabe het leven zoveel mogelijk probeert te leven zoals hem dat uitkomt, komt Naoko in een bijzonder psychiatrisch ziekenhuis terecht, dat zich nog het beste laat vergelijken met een commune. Ironisch genoeg neemt Watanabe het boek De Toverberg’van Thomas Mann mee wanneer hij Naoko opzoekt. Dit gaat over een jonge Duitser die iemand bezoekt in een sanatorium en uiteindelijk zeven jaar lang blijft hangen. Naast verschillende romantitels verwijst Murakami ook veel naar muzikale nummers van voornamelijk The Beatles.
Norwegian Wood is zonder twijfel een roman die je bijblijft. Dit komt niet alleen door de bijzondere personages met hun kwetsbaarheden die je weten te raken, maar ook door de typische sfeer die een verhaal van Murakami vaak heeft. De Japanse schrijver weet de lezer vakkundig te boeien met zijn tijdloze verhaal over vergeten, ontwikkelen en de onmogelijke liefde.

Auteur: Haruki Murakami
Titel: Norwegian Wood
Uitgeverij:Atlas
Jaar van uitgave: 2007
Blz:317
Isbn: 9789045006574 (aba)

Geen opmerkingen: