donderdag 30 november 2017

De heilige Rita van Tommy Wieringa

Afbeeldingsresultaat voor tommy wieringaDe heilige Rita 
Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006).

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader van 78.De moeder van Paul is toen hij 8 was weggelopen met een Rus die met zijn vliegtuig een noodlanding had gemaakt bij de boerderij.
Paul verdient geld met curiosa en militaire oude spullen. Hij is verstokte vrijgezel, heeft geen echte relatie maar vluchtige en bezoekt het bordeel van een ex/klasgenoot net over de grens en heeft daar iets met een Rita. Rita is de patroonheilige voor zwakkeren en mensen waarbij alles niet wil lukken.
Van jongs af aan is hij bevriend met de zoon van de kruidenier die net als hij ook bijna 5o is en eenzaam na de dood van zijn ouders, Deze man zit goed in de slappe was en als er bij hem ingebroken wordt en veel contant geld wordt weggehaald heeft dit veel invloed op beiden zelfs met de dood tot gevolg.
Thema`s klein dorp waar de tijd heeft stilgestaan, binnenkomst van migranten (Chinezen, Polen, Russen) eenzaamheid en verhouding vader en zoon. Meestal is er iets aan de hand als  volwassen kinderen geen eigen bestaan opbouwen. Prachtig boek.


Geen opmerkingen: