dinsdag 7 november 2017

De acht bergen door Paolo Cognetti


Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, gefrustreerd door zijn baan. De ouders van Pietro delen hun liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. 
Het stadsleven vervult hen vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op. 
Tot Pietro naar de Himalaya trekt waar hij voor kinderen gaat zorgen.
Bruno blijft in de bergen, probeert een bedrijf op te starten, en met zijn vrouw een succes van hun huwelijk te maken. Beiden mislukken, en de vrouw van Bruno vraagt Pietro terug te keren...


Premio Strega 2017
 Paolo Cognetti (Milaan, 1978) is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. De acht bergen betekende zijn definitieve doorbraak in Italië. De rechten van het boek werden nog voor verschijnen aan meer dan dertig landen verkocht. Het boek werd zowel met de Premio Strega Giovani als met de prestigieuze Premio Strega bekroond.
http://www.debezigebij.nl/boeken/de-acht-bergen-2

Geen opmerkingen: