zondag 12 november 2017

De mensengenezer van Koen Peeters is bekroond met de ECI literstuurprijs

De mensengenezerDe ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van het afgelopen jaar gaat naar De mensengenezer van Koen Peeters. De prijs, die wordt toegekend door een vakjury bestaande uit Nederlandse en Vlaamse beroepsrecensenten, werd dit jaar voor de 31e keer uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag en live uitgezonden in het programma Nieuwsuur. Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontvangt de auteur de sculptuur die deze prijs vertegenwoordigt. Koen Peeters ontving eerder op de avond ook al de ECI Lezersprijs. 

Een verdwijnend boerenbestaan, een koloniaal en schuldbeladen verleden en in het menselijk hart een rusteloos verlangen naar het onbekende
De jonge Remi, voorbestemd om zijn vader als boer op te volgen, wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. Zijn oom fluistert hem vreemde, hevig beroerende verhalen in over de oorlog, over een geest en over een zwarte soldaat.
Als Remi meedeelt dat hij een roeping heeft en zal intreden in een strenge kloosterorde, begrijpt niemand hem. In het klooster wordt zijn persoonlijkheid hertekend: hij mediteert en studeert hardnekkig, vervreemdt nog meer van zijn familie en zoekt de stilte in zichzelf. Maar de daimon in hem zwijgt niet. Wanneer een leraar hem vertelt over Congo en zijn ervaringen daar, schreeuwt een ongrijpbare hunkering Remi toe.
De mensengenezer is een stilistisch fonkelend boek dat een rijke en complexe geschiedenis en cultuur evoceert.

Geen opmerkingen: