dinsdag 28 november 2017

Verdriet is het ding met veren van Max PorterPrachtig debuut van Max Porter. Een jonge man vader van 2 zonen heeft zijn vrouw verloren en zij moeten met zijn drieen verder. Zij krijgen bezoek van een zwarte kraai die hun door de moeilijke momenten heenhelpt.
Afbeeldingsresultaat voor verdriet is een ding met verenOndanks het zware onderwerp met humor en in korte fragmenten beschreven.
Boek is diverse keren bekroond.
De Europese Literatuurprijs 2017 gaat naar de novelle Verdriet is het ding met veren van de Britse schrijver Max Porter. De prijs, een Nederlandse onderscheiding voor vertaalde Europese fictie, bestaat uit 15.000 euro, waarvan de schrijver 10.000 euro ontvangt en de vertaler 5.000 euro. Verdriet is het ding met veren, vertaald door Saskia van der Lingen, is Porters debuut. Porter (1981), die werkt als redacteur bij een literaire uitgeverij, is daarmee de eerste debutant is die de Europese Literatuurprijs wint.
De novelle, die in vertaling is uitgegeven door De Bezige Bij, beschrijft op experimentele wijze hoe een gezin van een vader en twee jonge kinderen ontwricht is na de plotselinge dood van de moeder. De rouw komt in de vorm van een kraai hun leven binnen – dat is de Kraai die een rol speelt in de poëzie van Ted Hughes, waarin de vader gespecialiseerd is. De jury, onder voorzitterschap van Anna Enquist, prees dat de roman “op een originele manier aangrijpend is zonder ook maar een moment sentimenteel te worden”.


Geen opmerkingen: