maandag 4 december 2017

Ijsheiligen van Florence Tonk

Florence Tonk studeerde Amerikanistiek in Nederland en de Verenigde Staten, waar zij onder meer verbonden was het tijdschrift Southern Exposure. Haar gedichten verschenen onder andere in Het Liegend KonijnAwater, Bunker Hill en Hollands Maandblad. In 2006 woonde zij in Kiev, waar zij research deed voor de roman Blijf bij ons. In datzelfde jaar debuteerde zij bij Nieuw Amsterdam met de dichtbundel Anders komen de wolven. In 2010 verscheen haar roman Blijf bij ons (longlist ‘Academica Literatuurprijs’ en longlist ‘Vrouw & Proza Debuutprijs’). In 2013 verscheen haar tweede dichtbundel Rijgen.
Ijsheiligen
De moeder van Meindert is achter in de 70 en met haar einde bezig. Meindert had een halfbroer die  toen hij drie was door de vader werd meegenomen. Al die tijd is er (bijna) geen contact geweest en nu is zijn moeder aan het dementeren en heeft ze het steeds over die zoon Erik. Meindert gaat op onderzoek uit en  als klusjesman komt hij  in het geheim bij zijn broer te werken.
Het zijn 2 verschillende werelden waarin de beide broers zijn opgegroeid. De een  met een universitaire opleiding en alles wat daarbij hoort. De ander eenvoudig levend in een tuinhuis met eenvoudige vrienden. De ontmoeting leidt niet tot toenadering maar eerder tot verwijdering. De beide werelden kunnen niet bij elkaar komen. Met een verrassend eind.

Geen opmerkingen: