vrijdag 15 december 2017

Springbonen van Wanda Bommer

Wanda Bommer (Amsterdam, 1969) is werkzaam als boeker van de band De Dijk. Sinds 2005 publiceerde zij met regelmaat korte verhalen, onder andere in Hollands Maandblad. Over haar verhaal De Wandeling, verschenen in de bundel Inpakken & Weggeven, schreef Renate Dorrestein: ‘Ik ben HELEMAAL WEG van het verhaal van Wanda Bommer. Wat goed is dat, zeg. Ik kijk uit naar haar roman.’ Die debuutroman, Boom, verscheen in januari 2008, waarna het romanvirus Bommer stevig in zijn greep nam. Haar tweede roman Engel kwam reeds in oktober 2009 uit, in nazomer van 2011 gevold door nummer drie, Panorama West en in 2014 gevolgd door nummer vier De bijvangst. Haar nieuwste roman Springbonen verschijnt in de zomer van 2017.

Een gezin man (Rogier) en vrouw (Claire)en een tweeling (meisjes) van dertien maken  een roadtrip door het zuidwesten van de Verenigde Staten. Californische stranden, adembenemende canyons, sprankelend Las Vegas... De moeder Claire Kouwenaar is maanden bezig geweest om de ultieme reis te plannen voor haar gezin. Het doel was om de relatie met elkaar en de kinderen te verbeteren door deze reis. Integendeel. Net voor de vakantie heeft Claire haar tweelingdochters verteld  dat ze oorspronkelijk zwanger was van een drieling. De derde was een jongetje . De meisjes  dragen hem met zich mee, gaan met hem in gesprek, en houden rekening met zijn wensen. Tijdens de roadtrip begint het broertje steeds nadrukkelijker om een eigen lichaam te zeuren. Claire is wetenschapsjournalist en is bezig met een artikel  tegen het inenten van meisjes tegen baarmoederhalskanker. Terwijl haar man aan de andere kant probeert te verdienen aan de medicijnen. Zij staan loodrecht tegenover elkaar.
Elk hoofdstuk wordt uit het perspectief van een ander geschreven: Rogier, Claire en de tweeling als wij. Rogier is bovendien vreemd gegaan en zijn minnares is zwanger terwijl hij dacht dat hij onvruchtbaar is. De meiden komen daarachter via de laptop die hij niet goed afgeschermd heeft.
Rogier is ook constant met zijn minnares aan het appen. Tenslotte verliest de tweeling de realiteit uit het oog en eindigt het verhaal heel triest. Een heel apart boek dat je uit wil lezen maar voor mij toch niet helemaal realistisch was.

Geen opmerkingen: