woensdag 20 december 2017

Winnaar Nrc boekenprijs 2017 is Murat Isik met het boek wees onzichtbaar

De roman Wees onzichtbaar van Murat Isik is de winnaar van de NRC Boekenwedstrijd 2017. Met ongeveer twintig procent van de stemmen ontving Isik (1977) de meeste lezersstemmen. In totaal brachten ruim 15.000 mensen hun stem uit op wat volgens hen het beste Nederlandstalige boek van het jaar is. Zij konden kiezen uit 25 boeken, romans en non-fictie: een selectie van de boeken die dit jaar in NRC-recensies vier of vijf waarderingsballen kregen.
Wees onzichtbaar (9789047625322)Wees onzichtbaar vertelt in bijna 600 pagina’s talloze verhalen over de coming-of-age van een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de Amsterdamse Bijlmer in de jaren tachtig en negentig. De jonge Metin zucht onder discriminatie en een tirannieke vader. Eerder schreef NRC over deze tweede roman van Isik dat de schrijver er „bewonderenswaardig in slaagt om je steeds geboeid te houden”, en dat hij „een waardevol, literair geluid in het huidige identiteitsdebat” laat horen.

Murat Isik (İzmir, 11 september 1977) is een Nederlandse schrijver en jurist van Zaza-Turkse afkomst. Isik studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University. Zijn eerste prijs kwam voor zijn korte verhaal 'De purperen citroen' tijdens de juni Kunstmaand van 2007. Dit verhaal is door regisseur Thomas Bijsterbosch vertaald in een theaterstuk. In 2011 kreeg hij de El Hizjra Literatuurprijs voor het korte verhaal 'De laatste reis'.
Afbeeldingsresultaat voor murat isikIn 2012 kwam zijn eerste roman uit; 'Verloren Grond', waarvoor hij de Bronzen Uil Publieksprijs kreeg. Verloren Grond vertelt de familiegeschiedenis van zijn ouders in Oost-Turkije. In 2017 kwam zijn tweede roman uit: 'Wees Onzichtbaar'. Dit verhaal speelt zich af in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer, waar Isik is opgegroeid.

Geen opmerkingen: