zondag 2 augustus 2015

Mijn naam is Nadra van Elle van Rijn

In ‘Mijn naam is Nadra’ vertelt Elle van Rijn het verhaal van het Nederlandse meisje Bertha Hertogh, dat in 1942 is geadopteerd door een Maleisische vrouw en acht jaar later wordt opgeëist door haar biologische vader. 

Het is een verhaal over een meisje dat het middelpunt werd van een religieuze strijd waarbij zelfs doden en gewonden vielen. 

Adoptie op erg jonge leeftijd 
Bertha wordt geboren én geadopteerd op Java door een Maleisische vrouw en opgevoed volgens moslimtradities. Acht jaar later eisen haar biologische ouders, die dan in Nederland wonen, haar op. Het dan 13-jarige meisje wordt wereldnieuws, omdat het getouwtrek een internationale kwestie wordt.

Het loopt zelfs uit de hand. Er breken onlusten uit en er vallen doden en gewonden. De Brabantse schrijfster en actrice Elle van Rijn vindt het ongelofelijk dat dit verhaal niet bekend is in Nederland, terwijl in bijvoorbeeld Maleisië en Singapore iedereen het kent. 

Overleden
Bertha Hertogh is inmiddels overleden maar haar kinderen Frans, Carolien en Silvia die in Bergen op Zoom wonen, werkten graag mee om 'het vergeten verhaal van hun moeder' te vertellen.

Ontzettend indrukwekkend verhaal waar ik inderdaad nog nooit eerder over had gehoord. 
Het zal vele lezers aanspreken! (yg). 

Geen opmerkingen: