dinsdag 4 augustus 2015

De halfbroer van Nicolien Mizee

Nicolien Mizee (Haarlem, 1965) debuteerde in 2000 met Voor God en de Sociale Dienst. Haar tweede roman Toen kwam moeder met een mes werd in 2004 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.
In 2006 verscheen En knielde voor hem neer. Voor NRC Handelsblad schreef ze de veelgelezen nicoliencolumn ‘Schrijfles’ over haar ervaringen als lerares proza schrijven. De verzamelde columns verschenen in 2009 onder de titel Schrijfles.
In 2015 verscheen het door de pers zeer goed ontvangen De Halfbroer.Hoofdpersoon Marly Sanders is schrijfster, van drie romans, net als Mizee. Ze geeft schrijfles, schrijft daarover in de krant en houdt met enige regelmaat een lezing of een interview. Ook krijgt ze een verhouding met Rob van Dijk ( in Schrijfles werd hij Rob van Dam genoemd) die in een van haar schrijfklasjes zat. Het begint met een wat stijve duinwandeling en het eindigt, na wat vallen en opstaan, met een huwelijksdatum.
Het boek heeft een mooi taalgebruik. Leest makkelijk en verhaalt over aparte familieverhoudingen. Soms grappig maar ook absurdistisch.Verhouding met moeder is niet goed, vader is dementerend en moeder kan er moeilijk mee omgaan .
Uiteindelijk sterft de vader en dan blijkt dat de zoon van een vriendin die  bij hun in huis woonde een halfbroer te zijn na DNA onderzoek.
Auteur: Nicolien Mizee
Titel: De Halfbroer
Uitgeverij: Nijgh en Van Ditmar
Jaar van Uitgave: 2015
Isbn: 9789038800349 (ms)
Blz:  239

Geen opmerkingen: