zondag 8 november 2015

De Kozakkentuin van Jan Brokken

Maandag 16 november aanstaande is Jan Brokken te gast in bibliotheek Oss om te vertellen over zijn allernieuwste boek De Kozakkentuin. 
Jan Brokken schrijft romans, reisverhalen en non-fictie.  


Bij het schrijven van de Kozakkentuin baseerde Brokken zich op uniek historisch materiaal in de vorm van brieven en memories, die hij kreeg van de achterachterkleindochter van Alexander von Wrangel. 

De levensgeschiedenis van de familie Von Wrangel werd door Brokken eerder beschreven in Baltische zielen. De nazaten van de familie attendeerden Brokken op de vriendschap tussen Alexander en Dostojevski. Er bleek een verzameling documenten, memoires en brieven bewaard te zijn gebleven. Brokken verdiepte zich in dit rijke archief en schreef een boek over deze vriendschap, die bijna een kwart eeuw heeft geduurd.
En wát voor een brieven schreven zij in die tijd naar elkaar : Alexander von Wrangel en de grote schrijver F.M. Dostojevski. 

Het verhaal begint in 1849 in St. Petersburg als de jonge Alexander een stoet jonge arrestanten voorbij ziet komen op weg naar het vuurpeloton. Onder hen, de toen al bekende schrijver, Dostojevski. 
Dostojevski ontloopt, staande voor het vuurpeloton, de zwaarste straf, maar krijgt jarenlange dwangarbeid in Siberië opgelegd.
Alexander wordt
na zijn opleiding benoemd tot officier van justitie in Semipalatinsk, een stadje in het zuidwesten van Siberië. Daar ontmoet hij Dostojevski, die dan net is vrijgekomen. Tussen Alexander en de elf jaar oudere schrijver ontstaat een hechte vriendschap. 


Dostojevski is weliswaar vrij gekomen uit het kamp, maar verplicht om in de stad te verblijven als onbezoldigde soldaat. Het is hem niet toegestaan om te reizen of om zijn werk te publiceren.
Als beide mannen verliefd worden, ieder op een getrouwde vrouw, zijn ze elkaars steun en toeverlaat.

Wat een prachtig boek.
Het neemt je mee naar Rusland en Siberië. Wat een verhaal !
Met zekerheid een kanshebber voor de volgende Libris Geschiedenis Prijs. 


Jan Brokken was te gast bij Brands Boeken op 25 oktober jl.
In de uitzending vertelt Brokken over de totstandkoming van zijn roman.
http://www.npo.nl/vpro-boeken/25-10-2015/VPWON_1232860

YG


Geen opmerkingen: