zondag 29 november 2015

Lieveling van Kim van Kooten


Kim van Kooten (l974) is de dochter van Kees van Kooten. Zij is actrice en filmster. Dit boek is haar debuut.De schrijfster heeft het verhaal van haar vriendin  Pauline Barendrecht die als kind seksueel is misbruikt is in deze roman verwerkt. Zij  heeft zich verplaatst  in de gedachten van het kind  vanaf een jaar of 5 tot in de puberteit.
Lieveling - Kim van Kooten (ISBN 9789048830244)Als kind van 5 komt  Puck met haar labiele moeder die  simpel is en alleen maar waarde hecht aan uiterlijke zaken bij een stiefvader  in Zwijndrecht te wonen. Met luxe middelen paait hij de moeder, mooi huis, mooie kleding, luxe auto en neemt het dochtertje onder zijn hoede. Het begint met dagelijks wassen van haar haren tot steeds verdere seksuele handelingen. Aan de ene kant voelt het meisje dat  het niet hoort wat er gebeurt aan de andere kant kan zij niet anders. Zij begrijpt papa , zij begrijpt hém veel beter dan haar moeder. Samen hebben ze geheimen waar niet over gesproken mag worden. Hij indoctrineert haar op allerlei manieren. Het gaat zover dat zij niet meer eet en zelfs een tijdje niet meer wil praten. Tenslotte vertelt ze haar verhaal  aan haar leerkracht, de enige persoon  die in de gaten heeft dat er iets mis is en waar zij vertrouwen in heeft.
Dan wordt de hulpverlening ingeschakeld en ook dan gaat hét weer mis. De asociale familie van de moeder neemt het heft in handen, plundert hét grote huis  omdat zij op al het geld uit zijn. Weer is Puck de dupe.
Via dit verhaal kun je heel goed begrijpen hoe kinderen seksueel misbruikt kunnen worden zonder dat de omgeving ingrijpt. Vaak zien of willen de direct betrokkenen dit niet zien. Boek dat makkelijk leest en dat tot nadenken stemt.

Auteur: Kim van Kooten
Titel: Lieveling
Uitgeverij: Lebowski
Jaar van uitgave: 2015
Blz: 244
Isbn: 978904885244 (ms)

Geen opmerkingen: