zaterdag 31 oktober 2009

Juni van Gerbrand Bakker

Juni van Gerbrand Bakker is een prachtige roman. Op boeken.vpro.nl geeft Bakker aan dat dit een boek is dat hij al 15 jaar in zijn hoofd heeft en hij heeft er wel tien versies van geschreven!

Kennelijk dus een verhaal dat hij moeilijk kon opschrijven. De plaats van handeling en de gebeurtenissen hebben dan ook veel raadvlakken met zijn eigen jeugd. Het boek speelt zich af in het dorp van zijn jeugd waar destijds iets ergs gebeurd is.

Ik vind dat Bakker prachtig geschreven heeft. Het verhaal komt heel langzaam tot je.
Beeldend. Met name de (groot-) moeder op het stro intrigeerde mij enorm. Ik wil eigenlijk niet te veel prijs geven van het verhaal. Zelf lezen dus!

Enkele steekwoorden: een hete dag in juni, een grootmoeder in het stro, twee pimpelmezen, het zwembad, de VW bus van de bakker en de begraafplaats.

Titel: Juni
Auteur: Gerbrand Bakker
Uitgever: Cossee
Jaar van uitgave: 2009 (yg)

1 opmerking:

mediathecaris zei

Yvonne,
Ik heb het boek juni net uit. Ben het helemaal met je eens. Ook de 3 broers spraken mij erg aan. Wat zo'n ernstig ongeluk invloed heeft op de rest van je leven en hoe iedereen daarmee omgaat zonder dat er zaken worden uitgesproken.
Ieder leeft in zijn/haar eigen wereldje. Dieke, het meisje van vijf is een verbindende schakel tussen de volwassenen. Echt een aanrader en zeker geschikt voor leesclubs. Mieke