donderdag 26 juli 2018

Zondagskind van Judith Visser

judith visser hondenJudith Visser 29 januari 1978. Judith Visser werd geboren in Rotterdam.
In 2006 debuteerde zij met Tegengif. Zij won tweemaal de prijs voor het Beste Rotterdamse Boek. In 2008 was zij de auteur van het Rotterdamse Boekenweekgeschenk. Haar derde boek Stuk werd uitgevoerd als theatervoorstelling en is verfilmd. In 2016 bracht zij de roman In seizoenen uit, over wat er gebeurt wanneer je nog maar kort te leven hebt. Haar meest recente boek is de bestseller Zondagskind, een autobiografische roman over opgroeien met autisme. Judith woont in Rockanje aan zee.

judith visser zondagskindIn dit boek is Judith in de huid gekropen van Jasmijn Vink een meisje dat haar anders zijn beschrijft vanaf haar 4 jaar tot haar twintigste. Als jongvolwassene werd bij de schrijfster een vorm van autisme, het syndroom van asperger, vastgesteld.
De eerste twintig jaren van haar leven heeft zij zich voortdurend aan moeten passen aan de maatschappij. Diverse symptonen komen aan de orde het alleen op haar kamer willen zijn, het afsluiten van gezelschappen, de prikkels die zij op school krijgt en in drukke winkelcentra. Judith groeide op in de jaren 80 90, toen er nog weinig bekend was over autisme. Het boek wordt steeds uit het perspectief van het kind verteld. Boek dat iedereen moet lezen die met mensen met autisme te maken hebben zodat zij deze mensen en hun belevingswereld beter kunnen begrijpen.

Dit staat op haar website over  dit boek:
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die ervoor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden.
Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met Asperger.


Geen opmerkingen: