zondag 8 juli 2018

Olga van Bernhard Schlink

Afbeeldingsresultaat voor bernhard schlink
Professor jura Bernhard Schlink (1944) is vooral bekend geworden door de roman De voorlezer, die maar liefst in vierenvijftig talen is vertaald en waarvan de verfilming met een Oscar en een Golden Globe is bekroond. Niet verwonderlijk, want het thema was aansprekend uitgewerkt, de constructie optimaal, met een thrillerachtig verrassingselement, het idioom passend, verfijnd. Een roerende roman zonder de grens van de sentimentaliteit ook maar een tel te overschrijden. 

Dit boek bestaat uit 3 gedeelten. In het eerste gedeelte maken we kennis met Olga en haar liefde voor Herbert.Een dorpje rond 1900 in het oosten van het Duitse Rijk. Olga, een weeskind, en Herbert, de zoon van de plaatselijke landheer, vallen voor elkaar. Herbert droomt van koloniale macht en wil net als Amundsen de poolgebieden veroveren. Als hij op expeditie gaat, hoort Olga niets meer van haar lief. Iedere week stuurt ze hem een brief, 'Poste Restante, Tromsø, Noorwegen'. Meer dan dertig jaar lang.
Ze zijn hevig verliefd. Maar het kan geen  blijvende relatie worden want  de ouders en zus van Herbert zijn er op tegen vanwege het standsverschil. Bovendien gaat  Herbert zijn ideaal achterna en wil hij op expeditie naar de Poolgebieden. Hij keert niet terug maar Olga blijft van hem houden en schrijft hem poste restante brieven.
In deel twee wordt duidelijk dat de verteller een man is, Ferdinand, zoon van een dominee, die als jongen ooit door Olga onder haar hoede is genomen. Zij kwam aan huis naaien  bij hen en had  vele gesprekken met hem. Ook na zijn studie bleef hij contact houden met Olga. Als Olga begin 90 is raakt zij  ernstig gewond bij een aanslag bij het standbeeld van Bismarck en sterft kort daarop.
In het derde gedeelte krijgt Ferdinand de poste restante brieven  via een omweg. .Ferdinand gaat deze brieven  lezen en komt achter de geheimen in het leven van Olga. De jongen Eik blijkt de zoon van Olga te zijn. Zij heeft  hem dit nooit verteld maar hem wel bij zich in huis genomen en heroische verhalen over Herbert verteld. Eik geraakt bij de SS en Olga heeft geen contact meer met hem.
Mooi boek. Zeker geschikt om te herlezen en voor leesclubs vind ik.

Geen opmerkingen: