zondag 22 juli 2018

Vuurrede van Jamie Quatro

Gerelateerde afbeeldingJamie Quatro is een Amerikaanse fictieschrijver. Haar debuutverzameling, I Want to You You More , [1] werd in 2013 gepubliceerd door Grove Press . Haar eerste roman, Fire Sermon , werd gepubliceerd in 2018
 
‘Vuurrede’ van Jamie Quatro vertelt het verhaal van Maggie, bijzonder toegewijd aan haar man Thomas, aan hun twee prachtige kinderen Kate en Tommy en aan God. Dan begint de schrijfster Maggie een platonische, intellectuele en spirituele mailwisseling met de dichter James, die uitmondt in een erotische verhouding die zowel Maggie’s loyaliteit als haar normbesef op de proef stelt, en die haar meesleurt in de diepten van een duister verlangen. (tekst van de achterflap)

VuurredeIn het eerste hoofdstuk gaan Maggie en James beiden vijfenveertig jaar oud in april 2017 toch een nacht in hotel Hyatt samen doorbrengen. Daarna volgen de hoofdstukken waarin het zover is gekomen. Sinds 2013 hebben Maggie en James,  dichter en schrijfster een platonische verhouding via de mail en een paar korte ontmoetingen zonder dat er iets gebeurd is. Beiden zijn uitgekeken op hun eigen huwelijk en hebben intellectuele gesprekken over god, het huwelijk bekende schrijvers en wetenschappers. het boek bestaat uit 3 delen. In het laatste deel is er een hoofdstuk dat vuurrede heet en waar Maggie haar seksuele leven vanaf haar kindertijd beschrijft. Na vijfentwintig jaar huwelijk met Thomas blijft ze toch bij hem ze zit met schuldgevoel omdat ze aan haar gevoelens voor James heeft toegegeven. Ik vond het geen gemakkelijk boek. Zeker de verwijzingen naar het godsdienstige waar ik te weinig van weet. Ik denk dat het wel een boek voor leeskringen kan zijn om het nog een keer te herlezen en er dan in groepsverband over te praten. 

Geen opmerkingen: