dinsdag 17 juli 2018

Leven en laten leven door Hendrik Groen

Afbeeldingsresultaat voor leven en laten leven
Hendrik Groen, pseudoniem van Peter de Smet, een 61-jarige bibliothecaris uit Amsterdam-Noord
In tegenstelling tot de andere 2 boeken van Hendrik Groen die zich afspelen in een bejaardencentrum gaat dit boek over een vijftiger. Hij staat op een keerpunt in zijn leven. Arthur Ophof is niet gelukkig in zijn kinderloze relatie, in zijn werk.(Verkoop wc papier). Alleen de vrijdag golfen met zijn 3 vrienden geeft hem nog plezier. De hoofdstukken van Arthur worden in cursief afgewisseld met de gedachten van zijn vrouw.
Als zijn werkgever hem "helaas" moet ontslaan maakt  Arthur  van de gelegenheid gebruik en smeedt samen met zijn 3 vrienden een luguber plan dat hem de kans moet geven op een nieuw en beter leven.
Boek dat met humor en cynisme is geschreven. De hoofdpersoon geeft een kritische kijk op de maatschappij, bezoekt crematoria,  uitvaarten en is op een cynische manier met de dood en het leven  bezig.
Het boek heeft een verrassende afloop.
(p.76)Citaat: Wie wil nou weten hoe het op zijn eigen begrafenis aan toe zal gaan?
Is het druk?Wordt er mooi gesproken? Wie moeten er huilen? Hebben je naasten er een beetje werk van gemaakt met een stijlvolle advertentie en mooie bloemen? Wordt er koffie met cake geserveerd of champagne geschonken?
Zonder meer een heerlijk boek om te lezen met een glimlach om je mond

Geen opmerkingen: