dinsdag 31 juli 2018

De meid van Marlies Allewijn

Historisch gegeven verwerkt in een roman. Genre dat steeds populairder wordt.
Afbeeldingsresultaat voor de meid isbnHet historische gegeven berust op feiten. De Zeeuwse Neeltje Lokerse deed begin 20e eeuw iets revolutionairs: ze nam als dienstbode wraak op haar werkgever, de vader van haar bastaardkind. Midden op het Binnenhof schoot ze de man neer, met als doel aandacht te vragen voor het onrecht dat vrouwelijke dienstboden dagelijks overkwam. Neeltje werd een publieke heldin en werd zelfs vrijgesproken. Door haar toedoen werd de wet Loeff – waarin onderzoek naar vaderschap en alimentatie geregeld is – enkele jaren later gerealiseerd. Zeeuwse meisjes die als huishoudelijke hulp moesten  gaan werken in de grote steden Amsterdam en Den Haag. En niet alleen hard werken maar ze werden door de heer of huizes of zonen  gedwongen tot seksuele handelingen en als ze dan in verwachting raakten werden ze op straat gezet en ontkende dat het kind van hen was. Neeltje Lokerse heeft in de 2oe eeuw met succes tegen dit onrecht gestreden. 
Prachtig boek aan de hand van personen wordt dit feit uit de geschiedenis duidelijk en leef je met  deze meisjes mee die als meid moesten dienen.


Marlies AllewijnMarlies Allewijn (1977) is opgegroeid in het Zeeuwse Yerseke. Voor haar studie film- en televisiewetenschappen verhuisde ze naar Amsterdam. Daar woont ze nu nog steeds.
In 2012 verscheen haar (semi-) autobiografische debuut SchEef, over de veertienjarige Eef die erachter komt dat ze reuma heeft.
Marlies heeft als redacteur/verslaggever voor verschillende tv-programma’s gewerkt. Sinds een aantal jaren maakt ze als freelancer online videoproducties over jongeren.
Marlies is getrouwd en heeft een zoon.

Geen opmerkingen: