dinsdag 2 februari 2016

Nora van Colm Toibin

Colm Tóibín (1955) is een Ierse auteur, woonachtig in Enniscorthy. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen met zijn boeken. Voor Nora ontving hij dit jaar de Hawthorden Prize. Het boek is gebaseerd op het leven van Tóibíns moeder en biedt een subtiele, realistische kijk op omgaan met verlies. Volgens De Geus 'Een mooi en hartverscheurend portret van een weduwe die haar leven opnieuw probeert vorm te geven.'

Dit verhaal speelt in Ierland eind zestiger jaren. Nora is pas weduwe geworden. Ze heeft 4 kinderen. Twee dochters die op kamers wonen en studeren en 2 zonen die nog thuis wonen. We volgen het eerste jaar na de dood van haar man Maurice. Nora verkoopt hun zomerhuis, moet weer gaan werken om inkomsten te verkrijgen. Krijgt hulp uit het dorp en ontdekt een nieuwe richting in haar bestaan. Ze gaat zingen en vindt inspiratie in muziek. Tussendoor zien we de gevechten tussen het katholieke en protestante Ierland.
En Nora maakt zich zorgen over haar dochter die mee demonstreert en haar zoon die is gaan stotteren na de dood van zijn vader maar plezier krijgt in fotografie. Het geheel geeft een mooi beeld van een vrouw die ondanks het verlies weer verder wil leven.

Auteur: Colm Toibin
Titel: Nora
Uitgeverij: De Geus
Jaar van uitgave: 2015
Blz: 372
Isbn: 9789 445345573 (ms)

Geen opmerkingen: