zondag 24 januari 2016

Een kleine moeite van Hugo Blom

Hugo Blom
Hugo Blom (1968) is sinds 2007 hoofdredacteur van de VPRO Gids, waar hij in 1991 in dienst trad. Als redacteur schreef Blom reportages en maakte hij interviews. In 1999 was hij co-scenarist van de korte film Benidorm.

Dit boek is het romandebuut van Hugo Blom.  Samuel de Hoog is door zijn vader opgevoed omdat zijn moeder bij  zijn geboorte stierf.
Als hij twaalf jaar is brengt zijn vader hem naar het internaat Huyvestaete brengt.  Het  verhaal speelt in de jaren 80.
Berend, Beer genoemd, de vader is eigenaar van een paar kunstmestfabrieken
Zijn fabriek heeft hij altijd overgelaten aan zijn eerste man, een omhooggevallen boekhouder. Omdat Samuel intellectueler is dan zijn vader brengt hij hem naar het internaat. Op de terugweg verdwijnt de vader spoorloos en de rest van zijn leven moet Samuel het zonder vader doen. Hij wordt  aanvankelijk gepest maar hij kan zich  desondanks toch handhaven. In de vakanties gaat hij met een klasgenote Feline mee en verblijft daar met haar moeder Laura. Op school heeft hij contact met Stefan, die ook een  een hoge intelligentie heeft maar emotioneel verder is. Tijdens de schooltijd maakt Samuel een schoolreis naar de DDR. In Potsdam ontmoet hij een punkmeisje en geeft haar T-shirt van The Cure dat hij waarschijnlijk van Feline heeft gekregen. Hij belooft haar te schrijven maar doet dit natuurlijk niet.
Blom - Een kleine moeiteDan verspringt het verhaal en is hij samen met een ander een computerbedrijf begonnen. En dan is hij bijna veertig en verdwijnt naar Berlijn op zoek naar het punkmeisje. Verdwijnt hij net als zijn vader toen hij zo oud was of gaat hij een relatie met Carole aan?

Verhaal over een eenzame stille jongen/man die het niet makkelijk heeft.


‘Een kleine moeite’ is de debuutroman van Hugo Blom. Uitgever Sander van Vlerken steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: hij rende een marathon plus een beetje langs Bruna in Vught, Boekhandel Heinen in Den Bosch, Boekhandel De Omslag in Rosmalen, Boekhandel Derijks in Oss

Auteur: Hugo Blom
Titel: Een kleine moeite
Uitgeverij: De Geus
Jaar van uitgave: 2015
Blz: 222
Isbn: 9789044532319 (ms)

Geen opmerkingen: