woensdag 3 februari 2016

De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl


Het boek De Amerikaanse prinses, waaraan Annejet Van der Zijl vier jaar werkte, beschrijft het turbulente leven van Allene Tew (1872-1955), de peetmoeder van prinses Beatrix.
Opgegroeid in een stalhouderij op het Amerikaanse platteland, wist deze zakenvrouw zich op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York. Ze ging om met politici, kunstenaars en royalty en trouwde vijf keer, onder andere met een Duitse prins en een Russische graaf. Tijdens haar speurtocht stuitte Van der Zijl echter ook op de grote persoonlijke tragedies die Allene's leven tekenden en de onnavolgbare wijze waarop zij daarmee om ging.
Volgens Annejet van der Zijl zitten er drie boeken in De Amerikaanse prinses.
Het is een wonderlijk levensverhaal, zo vol wendingen dat het leest als een avonturenroman. Het kan ook gelezen worden als een Kleine Geschiedenis van Amerika. En ten slotte is het een persoonlijk onderzoek naar de vraag : hoe met verlies om te gaan?
Voor mij als lezer kan ik zeggen dat ik geboeid was vanaf de allereerste pagina.

Een levensgeschiedenis van een sterke vrouw beginnend met het verhaal van haar pionierende voorouders tegen de achtergrond van de opkomst van de industrie in Amerika en het daarmee gepaard gaande kapitalisme tot haar bijzondere leven in de Amerikaanse en Europese society.
In het laatste deel van het boek komt Bernard zur Lippe - Biesterfeld ten tonele. Allene ontmoete hem in de zomer van 1929, toen de hemel boven haar vierde huwelijk nog relatief wolkeloos had geleken. Ook  Allene's rol in de totstandkoming van het huwelijk tussen Bernhard en Juliana wordt in dit boek beschreven.
Lezen dus: als u ook houdt van de combinatie van geschiedenis en familieverhalen!
(YG)

Titel: De Amerikaanse prinses
Schrijver: Annejet van der Zijl
Uitgever: Querido
Jaar van uitgave, 2015
blz.: 278Geen opmerkingen: