maandag 8 februari 2016

De langste nacht van Otto de Kat

Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (Rotterdam, 1946). Hij studeerde theologie, Otto_de_Katmet bijvak Nederlands, aan de universiteit van Leiden. Na zijn studie werd hij literair criticus van de Volkskrant en Vrij Nederland, en maakte literaire radiodocumentaires voor het programma Babel. In 1975 publiceerde hij bij Uitgeverij Van Oorschot de gedichtenbundel Het ironisch handvest. Eind 1977 werd hij uitgever van Uitgeverij De Haan (onderdeel van Unieboek) en in 1986 richtte hij Uitgeverij Balans op.

In de roman de langste nacht en tevens laatste nacht van haar leven overdenkt de 96 jarige Emma via flashbacks haar leven. Tijdens de oorlog verloor ze haar geliefde Carl in Berlijn, bouwde in Nederland een nieuw bestaan op met Bruno, krijgt 2 kinderen met hem en spelen allerlei geheimen over het huwelijk van haar ouders  en de broer van haar man een belangrijke rol  In dit boek worden diverse personages uit de vorige romans van Otto de Kat Bericht uit Berlijn en  Julia verder uitgewerkt.
Ontroerend boek over een oude vrouw die haar leven met ups  en downs overziet en uiteindelijk zelf het heft in handen neemt.


Auteur: Otto de Kat
Titel: De langste nacht
Uitgeverij: Van Oorschot
Jaar van uitgave: 2015
Blz: 228
Isbn: 9789028260467 (ms)

Geen opmerkingen: