woensdag 9 juli 2014

Birk van Jaap Robben

Jaap Robben (1984) maakte naam met een paar goed ontvangen kinderboeken en een bundel kindergedichten. Zijn oversteek naar de volwassenenliteratuur, in de vorm van de roman Birk, gaat van start met een dijk van een drama, wanneer de vader van de achtjarige Mikael tijdens een zwempartij verdrinkt. Omdat het gezin op een afgelegen eiland in de Noordzee woont, met slechts één buurman, zijn Mikael en zijn moeder vanaf dat moment geheel op elkaar aangewezen Luister wat de schrijver zelf vertelt:


Als Birk, de vader van Mikael, verdrinkt, volgt een periode waarin rouw, schuld, verdriet en onmacht zijn moeder steeds verder van hem vervreemden. Ze wonen samen met een andere man, een visser, op een afgelegen eiland boven Schotland. Terwijl er ogenschijnlijk weinig gebeurt, verandert heel hun leven tot een bijna ondoenlijke opgave, met voor ieder van hen hun eigen ongeluk dat alle glans wegneemt van het ooit idyllische isolement. Het wanhopige verdriet bij het verlies van een geliefde man en vader is op indringende wijze beschreven, waar de sfeer van een eiland met een gure en eenzame ligging niet weinig aan bijdraagt. Maar door alles heen blijft ook de (verloren) liefde voor Birk voelbaar en richten zowel zoon als moeder een klein monumentje voor hem op

Trefwoorden: ouder-kindrelatie,  schuld, fantasie, isolemen,  incest, rouw, schuld, troost

Gaandeweg vlucht Mikael in zijn fantasie, waar zijn vader regelmatig opduikt. Troost vindt hij eveneens in het huis van zijn overleden buurvrouw Augusta. Hier ontfermt hij zich over een meeuw en haar jong. En terwijl Mikael opgroeit, ziet Dora in hem steeds meer haar echtgenoot terug. Het stelt de relatie tussen de twee zwaar op de proef.

Op zoek naar iets eigens richt Mikael zijn liefde op een meeuwenjong, dat hij in een afgelegen huis verborgen houdt. Maar ook het meeuwtje is surrogaat voor iets wat buiten zijn bereik ligt - en Mikaels liefde is even verstikkend als die van zijn moeder.

Auteur: Jaap Robben
Titel: Birk
Uitgeverij: De Geus
Jaar van uitgave: 2014
Isbn: 97890445327779( ms)
Blz: 255

1 opmerking:

Inge zei

Die staat op mijn lijstje!
Groetjes,
Inge
http://vertellementen.blogspot.be/