vrijdag 4 juli 2014

12 jaar slaaf van Solomon Northup

Solomon Northup, in 1808 als vrij man geboren in New York, wordt in 1841 ontvoerd en in het Zuiden verkocht als slaaf. Twaalf jaar lang werkt hij op plantages in Louisiana, vaak onder de meest wrede omstandigheden, altijd in de hoop zijn vrijheid terug te winnen. In 1853 komt Northup eindelijk vrij.

In datzelfde jaar verschijnt 12 jaar slaaf, zijn eigen aangrijpende relaas van zijn gevangenschap in een van de donkerste periodes uit de Amerikaanse geschiedenis. Het boek slaat direct in als een bom en opent vele Amerikanen de ogen voor de onmenselijkheid van het slavernijsysteem.

12 Years a Slave is verfilmd door de Britse filmmaker Steve McQueen. De film won de Golden Globe voor Beste Film en is genomineerd voor negen Oscars, waaronder die voor Beste Film. Het boek verschijnt voor het eerst in Nederlandse vertaling.
Met een voorwoord van Steve McQueen en een inleiding van zijn vrouw, historica, Bianca Stigter.


Wat een indrukwekkend verhaal! (Yvonne).

12 Years a slave was in zijn eigen tijd een bestseller. Het verslag van Northup en zijn coauteur, de advocaat David Wilson, werd 30000 keer verkocht in het jaar van verschijnen, 1853.
Het boek verscheen een jaar na De hut van oom Tom. 


Geen opmerkingen: