vrijdag 4 juli 2014

Het geluid van vallende dingen van Juan Gabriel Vásquez


De Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vasques (1973) ontving voor zijn roman ‘Het geluid van vallende dingen’, wereldwijd lovende kritieken. 


Hij  wordt tot een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse schrijvers gerekend. Zijn romans verkennen de duistere kanten van zijn geboorteland Colombia én de duistere kanten van ons zelf. Vasquez is een meesterlijke verteller. Lyrisch en spannend zijn z’n boeken. 

Met Het geluid van Vallende Dingen brak Vasquez internationaal door. In deze roman portretteert de 41jarige schrijver het extreem gewelddadige Colombia tijdens de opkomst en ondergang van het drugskartel van Pablo Escobar in de jaren 70 van de vorige eeuw. Het is ook het verhaal van een door angst gegeselde generatie. 


Korte inhoud van het verhaal: 

Zodra de jonge Antonio Yammara een zekere Ricardo Laverde leert kennen, begrijpt hij dat zijn nieuwe vriend een geheim met zich meedraagt. Zijn fascinatie voor het mysterieuze leven van Laverde verandert in een ware obsessie als Laverde wordt vermoord. Hij heeft het idee dat de oplossing van het mysterie ook inzicht zal geven in de keuzes in zijn eigen leven.
Yammara begint een onderzoek dat teruggaat tot de jaren zeventig, toen een complete generatie noodgedwongen opgroeide onder de constante dreiging van datgene wat Colombia uiteindelijk naar de rand van de afgrond zou brengen, de drugshandel. Het geluid van vallende dingen is het verhaal van een onderbroken vriendschap. Het is een dubbele liefdesgeschiedenis in weinig gunstige tijden, een onderzoek vol suspense naar het verleden van een man en een land, en een röntgenfoto van een generatie gevangen in angst.

Door onderstaande uitzending tijdens de Boekenweek 2014 werd ik uitgedaagd tot het lezen van de roman van deze Colombiaanse schrijver. Een bijzonder verhaal over bijzondere mensen in een land dat wordt gedomineerd door drugskartels, geweld, maar natuurlijk ook liefde (Yvonne). 

In juni  2014 werd bekend dat Vasquez een prestigieuze prijs heeft gewonnen in Ierland:  de IMPAC Dublin Literary Award 2014, de met 100.000 euro gedoteerde literaire prijs voor in het Engels verschenen en naar het Engels vertaalde romans.
Geen opmerkingen: