vrijdag 4 juli 2014

Ik ben pelgrim van Terry HayesEen vermoorde jonge vrouw in een obscuur hotel in Manhattan.
Een vader die publiekelijk wordt onthoofd in Saudi-Arabië.
Een man wiens ogen worden gestolen in een Syrisch laboratorium.
Een plan om een afgrijselijke misdaad tegen de menselijkheid uit te voeren.
Eén man zal de reis maken om dit proberen tegen te gaan.

Pelgrim.

Ik ben Pelgrim is de debuutroman van filmscenarist Terry Hayes.
Inhoud:
Pelgrim is een van de vele schuilnamen van een Amerikaans spion die werkte voor een bijzonder geheime afdeling van de CIA. Na een flinke mislukking werd de afdeling opgedoekt. Pelgrim gaat met pensioen en kiest een andere naam om te kunnen 'overleven'. Hij vindt het veiliger compleet onbekend te blijven want hij heeft niet altijd vrienden gemaakt tijdens zijn carrière. Hij gaat in Parijs wonen. Onder alweer een ander pseudoniem schrijft hij een boek over de jongste stand van de forensische wetenschappen dat door specialisten als een naslagwerk wordt beschouwd. Zo komt een doorgewinterde FBI-man op zijn spoor. Hij heeft hulp nodig voor een gruwelijke moord op een vrouw in een New Yorks duister hotel. Een en ander staat in verband met de nasleep van 9/11.
Al bij al is dit verhaal nog maar de aanzet tot de echte plot. In de islamwereld loopt iemand rond met ontzettende wraakplannen. Hij wordt De Saraceen genoemd. Toen hij nog een tiener was, werd zijn vader in Saoedi-Arabië onthoofd. De jongen was getuige van de wrede terechtstelling en besloot wraak te nemen. Niet alleen op de machthebbers ter plaatse, maar ook en vooral op de Verenigde Staten. 
Het lezen van deze dikke thriller van 735 pagina's heeft mij mijn nachtrust gekost. Het boek was te spannend om nog weg te leggen (Yvonne). 

Geen opmerkingen: