woensdag 9 juli 2014

Lily Dumont van Pauline van de Ven

Tweede deel van een familiekroniek. Het eerste deel heet; De man met de hoed.
In deze familiekroniek, die loopt van 1879 tot aan de Tweede Wereldoorlog, trekt Michel Dumont met zijn gezin voorbij. Het zijn geromantiseerde personages, maar gebaseerd op familieleden van de schrijfster die vanuit Maastricht hun activiteiten ondernamen, zoals de oprichting van een kunstzijdefabriek in Nijmegen. Voor de Nijmegenaren bekend als de NYMA. Door de hele roman heen worden linken gelegd met de grote lijnen van de Europese geschiedenis en de ontwikkelingen in het dagelijkse leven. De schrijfster, van origine journaliste en econome, schrijfster van o.a. artikelen in de NRC (en tegenwoordig ook beeldend kunstenaar) heeft een prachtig epos neergezet. Het taalgebruik is helder en het fascinerende verhaal pakt je helemaal in. Het is het eerste boek dat ook tegelijk als 'hyperboek' op internet verschijnt. Daar is het niet alleen te lezen (op enkele hoofdstukken na), maar er kan ook informatie (foto's, tekst, herinneringen) worden toegestuurd, zodat die kunnen worden toegevoegd aan de geraadpleegde bronnen (Biblion recensie)

Het tweede deel gaat over de dochter uit deze familie Lily, die  met een Hongaar trouwt en naar Hongarije trekt net voor het uitbreken van Wereldoorlog II. In deze roman zien we wat de Hongaren in kelders  hebben meegemaakt en de schoonvader van Lily overlijdt tijdens de oorlog. Na de oorlog is het zwaar in  Hongarije en Samen besluiten ze te scheiden en vertrekt Lily weer naar Nijmegen. Er zal vast nog een deel volgen.
Mooi boek over een familiegeschiedenis, het wonen in een ander land met andere culturen het omgaan met schoonfamilie  en het heimwee naar je eigen land. Ook een  welgestelde familie  maakt afschuwelijke dingen mee in de oorlog.

Schrijfster en beeldend kunstenaar, Houthem-St.Gerlach (L) 1956. 
Epische familiekroniek 'De familie Dumont' vertelt het verhaal van een Nederlandse fabrikantenfamilie tussen 1879 en 1995.

Er is een facebookpagina geopend waar de voortgang van het project kan worden gevolgd. Daar zullen ook foto's

en documenten worden geplaatst waar de romans op zijn gebaseerd. Materiaal dat eerder door lezers is ingestuurd

wordt daar herplaatst. U kunt toevoegen en op anderen reageren.
Dit gastenboek blijft openstaan voor korte reacties. Vragen worden beantwoord per email.
Lily Dumont : roman / Pauline van de Ven
Editie: Eerste druk.
Uitgave: [Amsterdam] : Uitgeverij Auteursdomein, 2014
Collatie: 445 pagina's ; 22 cm       


 
 Isbn:                                                        9789086410064 (ms)                                                      

Geen opmerkingen: