dinsdag 16 augustus 2011

Zuiderzeeballade van Karlijn StoffelsAls de 90 jarige moeder van Matti in een verpleegtehuis in Emmeloord belandt moet Matti haar huizen opruimen.In deze huizen is abnormaal veel troep en onderwijl overdenkt Matti haar jeugd en haar geschiedenis.
Haar moeder had in Leiden gestudeerd.Ze was hyperintelligent, wilde klassieke talen gaan studeren, maar mocht na haar huwelijk slechts het huishouden doen en kinderen krijgen. Haar machteloos verzet leidde tot herhaalde psychoses. Tussendoor moest ze opgenomen worden en de kinderen zwerven tussen familieleden en buurt. Dit heeft veel invloed gehad op de opvoeding van de kinderen en het huwelijk van haar moeder.Dat tenslotte geen stand hield.
Matti verdiept zich ook in de voorouders van haar ouders, die een Joodse achtergrond hadden.
Hanna is haar hele leven eigengereid geweest en dat blijkt ook weer in het verpleegtehuis: "Bij de brede zijdeuren naar de gang ontstond beroering. Een scherpe stem scheen toegang te eisen tot het gebeuren. De deuren zwaaiden open, een lege rolstoel werd naar binnen gereden, en degene die verondersteld werd daarin vervoerd te worden strompelde op eigen kracht de zaal binnen, achtervolgd door een bezorgde zuster en een lang stuk broekelastiek."
Tijdens het zingen van liederen van vroeger(Zuiderzeeballade) blijkt dat er toch een band tussen moeder en dochter bestaat.

Karlijn Stoffels (Amsterdam, 24 juni 1947) studeerde Frans en Nederlands en deed onderzoek op een instituut in Parijs. Van 1971 tot 1983 was ze lerares Frans op een havo/vwo-school. Ze volgde daarnaast een cursus verhalen schrijven op de schrijversvakschool 't Colofon en een cursus scenario schrijven bij Videcom.

Nadat ze enkele romans uit het Frans had vertaald, schreef ze voor radio en televisie een aantal hoorspelen en toneelstukken voor volwassenen. In haar jeugdboeken vind je resten van die schrijfactiviteiten nadrukkelijk terug: de dialogen zijn vaak heel direct en flitsend; ze vormen een belangrijk element van haar werk. Ook de gedachten van de hoofdpersonen krijgen veel aandacht en zijn snelle innerlijke monologen (Bron: Biblion)

Auteur: Karlijn Stoffels
Titel: Zuiderzeeballade
Jaar van uitgave:2011
Uitgeverij:Querido
Blz: 256
Isbn:9789021439624 (ms)
Geen opmerkingen: