zondag 14 augustus 2011

Doodskap van Arnaldur Indridason VN thriller van het jaar


Arnaldur Indridason (1961) is in zijn geboorteland IJsland al jaren razend populair. Zijn boeken bereiken er dan ook steevast de hoogste plaatsen van de bestsellerlijsten.

Zijn laatste boek, Doodskap, is uitgeroepen tot de ‘VN-Thriller van het Jaar’. De jury van Vrij Nederland heeft het boek (Uitgeverij Q.) van de IJslandse auteur gekozen uit 384 nieuwe spannende boeken. De recensenten bekroonden 7 titels met het maximum van 5 sterren. Een jury onder leiding van hoofdredacteur Frits van Exter koos daaruit de ‘VN-Thriller van het Jaar’.

De jury: ‘Met zijn sobere, maar o, zo effectieve stijl heeft Indridason er weer een fenomenaal goed boek van gemaakt. Een boek vol menselijkheid en mededogen, want de kracht van Indridason zit niet in de actie, maar in de spanning van de onderlinge relaties tussen zijn personages. Daarin is hij een meester.

Een vrouw verdacht van chantage wordt voor het oog van de politie in elkaar geslagen en overlijdt aan haar verwondingen. Het lukt de dader om te vluchten, maar alles wijst erop dat hij een incasseerder is – ingehuurd door een belangrijk en maatschappelijk gerespecteerd persoon. Ondertussen probeert een bekende crimineel herhaaldelijk in contact te komen met de politie, zij het om duistere redenen.

Spannende thriller die een duidelijke Scandinavische sfeer ademt (yg).

Titel: Doodskap
Auteur: Arnaldur Indridason
Uitgeverij : Uitgeverij Q
Jaar van uitgave: 2011
Blz.: 285p.

Geen opmerkingen: