zaterdag 20 augustus 2011

Het negerboek van Lawrence Hill


Lawrence Hill (Toronto 1957) stamt af van Amerikaanse slaven. Tijdens stamboomonderzoek ontdekt hij de opzienbarende rondreis van sommige slaven. En hij stuit op Het negerboek, een nauwkeurige opsomming van slaven die naar Nova Scotia vertrokken, hoe oud en fit ze zijn en hoe ze hun vrijheid kregen. Het inspireerde hem tot deze roman, die met alle indrukwekkende details geen moment vaart verliest.

Aminata is nog klein als ze uit de Afrikaanse binnenlanden wordt weggevoerd en in de hel van een slavenschip belandt. Op een indigoplantage in Virginia ontdekken twee oudere slaven dat ze kan lezen en schrijven en kennis heeft van kruiden en het vroedvrouwschap. Ze wordt hun geheime leerling. Een joodse handelaar neemt haar over nadat ze haar kind verloren heeft. Jaren later ontvlucht ze hem tijdens een reis naar New York. In de achterbuurten helpt ze de liefjes van Britse officieren te bevallen. Ondertussen bouwt ze een netwerk op, waardoor ze als vrije vrouw naar Nova Scotia kan reizen. Uiteindelijk keert ze terug in Afrika, maar haar dorp kan ze niet bereiken. Haar lange reis eindigt in Londen, waar ze een belangrijke rol speelt bij de discussies rond de afschaffing van de slavernij.

Het boek is een bestseller in Canada en Noorwegen. Ik voorspel u dat het boek u niet loslaat, niet tijdens het lezen en ook daarna niet.(yg).

Recensie uit Trouw: Een roman over slavernij: dat kan geen prettige lectuur zijn. Maar de heldin van 'Het negerboek', de terechte bestseller van Lawrence Hill, is zo'n waardig en warm personage, dat je haar zoektocht naar vrijheid in Amerika, Canada, Afrika en Londen met plezier blijft volgen.

Trefwoorden : slavernij, West-Afrika, 18e eeuw.


Titel: Het negerboek
Auteur: Lawrence Hill
Uitgever: Ailantus
Jaar van Uitgave: 2011
Blz. 447

Geen opmerkingen: