zondag 14 augustus 2011

Iris van Maarten van Buuren


Maarten van Buuren (1948), hoogleraar Franse letterkunde heeft met Iris zijn eerste roman geschreven. geschreven.
In 2008 schreef hij het boek Kikker gaat fietsen over zijn depressie.(Deze hoogleraar moderne Franse letterkunde was net vijftig toen hij door een depressie werd overvallen. Behalve wetenschapper is hij naast een bekende vertaler, essayist en schrijver in opiniebladen ook sporter. Hij fietste veel en dwangmatig en tijdens zijn depressie is dit het enige dat hem houvast biedt. Aan de hand van lange fietstochten analyseert hij zijn leven. Met name de gereformeerde jeugd in Maassluis (maar veel milder dan Maarten 't Hart), de ambivalente relatie met zijn alcoholische moeder, maar ook een diner met Chirac in het Paleis op de Dam.)
In Iris kijkt Bas terug op zijn liefdesleven en de keuzes die hij daarin heeft gemaakt en nog moet maken.
Als jong studentmaakte hij Sabine zwanger wen ze kregen een zoon Rogier. Deze realtie liep stuk en Bas verhuisde van de universiteitstad Groningen (martinistad) naar Utrecht (Domstad en Nijmegen (Waalstad)
In Nijmegen gaat hij promoveren (metaforenonderzoek) en hier wordt hij verliefd op Iris die al een relatie heeft. Ook zij raakt zwanger van Bas maar zij besluit bij haar vriend Jos te blijven. Als de zoon (Sven) volwassen is schrijft hij een brief aan zijn echte vade Bas.
Ook met Rogier heeft Bas een haat/liefde verhouding en hij moet keuzes maken.

Trefwoorden: Tijdsbeeld van de afgelopen vijftig jaren (politiek, geschiedenis), universitaire wereld (Nijmegen, Groningen en Utrecht) Relaties en vader-zoon vehouding.

Auteur: Maarten van Buuren
Titel: Iris
Uitgeverij:De Arbeiderspers
Jar van uitgave: 2011
Blz: 230
isbn: 9789029575027 (ms)

Geen opmerkingen: