zaterdag 27 augustus 2011

Tijger,Tijger van Margaux FragosoVijftien jaar lang had Margaux Fragoso (1979) een relatie met Peter. Over deze relatie schreef ze het autobiografische werk Tijger, tijger. Dit boek wordt een van de meest controversiĆ«le literaire werken van de afgelopen jaren genoemd. De reden hiervoor? Toen de relatie tussen Margaux en Peter begon, was zij zeven jaar en hij 51.Ondanks zijn jarenlange misbruik noemt Fragoso de pedofiele Peter in Tijger, tijger haar ‘vriend, vader en minnaar’. Omdat ze de vreselijke details niet achterwege heeft gelaten, wordt het boek door verschillende recensenten als choquerend ervaren. Fragoso heeft dit echter bewust gedaan, in de hoop anderen te kunnen behoeden voor wat haar is overkomen.

Margaux, door haar alcoholistische Puertoricaanse vader vernoemd naar een Frans wijnchateau, leert op 7-jarige leeftijd in een zwembad Peter Curran kennen. Curran is tijdens de Korea-oorlog arbeidsongeschikt geraakt - niet ten gevolge van oorlogshandelingen, maar bij een auto-ongeluk - en zorgt in het dagelijks leven voor de kinderen van zijn vriendin, plus enkele pleegkinderen. Zijn huis, dat ze aanvankelijk vooral in gezelschap van haar moeder bezoekt, blijkt uitgesproken spannend: het is geschilderd in levendige kleuren en Peter houdt er onder meer leguanen, waterschildpadjes, een meerval, goudvissen, een hamster en zelfs een kleine kaaiman.

Al snel wordt de volwassen lezer duidelijk dat Peter in een soort kinderwereld leeft, waar dieren, spelletjes en verhalen een belangrijke rol spelen. Het valt niet moeilijk te begrijpen dat Margaux zich hiertoe aangetrokken voelt. Haar dominante vader is, mede door zijn drankgebruik, dikwijls agressief en haar timide moeder lijdt aan depressies, waarvoor ze het ene na het andere medicijn krijgt voorgeschreven. Margaux kan zich niet herinneren dat ze de twee elkaar ooit heeft zien omhelzen of anderszins genegenheid tonen.

In het kader van hun spelletjes laat ze zich door Peter betasten, zoenen en kleedt ze zich uit, omdat de dieren in de jungle tenslotte ook geen kleren dragen.

Een gedurfd boek, dit uitermate schokkende levensverhaal van Margaux Fragoso (yg).

Trefwoord: pedofilie

Titel : Tijger, Tijger
Auteur: Margaux Fragoso
UItgever: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2011
Blz. 413 p.

Geen opmerkingen: