zondag 22 oktober 2017

In het buitengebied van Adriaan van Dis

In het buitengebied - Adriaan van Dis In deze verhalenbundel vertelt van Dis over de eenzaamheid van de mens in een buitengebied in de buurt van de Ijssel.
Hij neemt een Japanse vrouwelijke robot in huis en kent haar menselijke eigenschappen toe. Wat in het begin fantastisch lijkt blijkt later toch tegen te vallen. Er wonen aparte mensen in het gebied.
Een jongen die hem komt helpen met autowassen en zo en die de schrijver wil helpen om uit zijn sociaal zwakke milieu te komen maar wat uiteindelijk niet lukt.
De intellectuelen die het fijn vinden dat er een schrijver in hun gebied is komen wonen en die hem proberen tot hun kring te gaan behoren.
Een oude liefde die op bezoek komt en terminaal blijkt te zijn en oude herinneringen met hem wil delen.
Op zich allemaal geen vrolijke verhalen maar met veel humor  en zelfspot geschreven en  het boek leest fijn weg.

De hoofdpersoon in In het buitengebied is schrijver, onder meer van Indische tuinen (wink wink), woont in Gelderland, naast de IJssel (Van Dis zelf woont er een stukje vandaan). Er zitten zoveel autobiografische elementen – onder meer een woninginbraak die in het echt ook heeft plaatsgevonden – in deze roman in verhalen dat de lezer zich wel min of meer gedwongen voelt om in de hoofdpersoon Van Dis te zien, op zijn minst een afsplitsing van hem. Een van de succesfactoren van de schrijver Van Dis is nu eenmaal dat hij een publieke figuur is, al is het dan tegen wil en dank (recensie Tzum)Geen opmerkingen: